Własnym oczom nie wierzyłem, kiedy ujrzałem w jakim tempie dzisiejsze muffiny jagodowe znikały z foremek. Pomyślałem - albo mnie wzrok myli albo one są naprawdę dobre. Przyjmując, że po jagodach wzrok się poprawia obstawiłem drugą opcję...Widocznie dzieci po prostu lubią jagody. Ja też.
Muffiny jagodowe gryczane:
W dużej misce miieszamy składniki suche:
3/4 szklanka mąki gryczanej
3/4 płatki owsiane (bezglutenowcy mogą śmiało spróbować np. jaglanych)
pół łyżeczki proszek do pieczenia bio
1/4 łyżeczki sody
łyżeczka cynamonu
W osobnej misce mieszamy składnik mokre:
1/4 szklanka mleko migdałowe
1 łyżka olej słonecznikowy
1/2 szklanka mus jabłkowy ( po prostu uduszone z odrobiną wody jabłka jak na szarlotkę)
1 jajko
1/4 szklanka syrop z agawy
Składniki mokre lekko ubijamy i dodajemy do suchych. Mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy
szklankę jagód i ostatni raz mieszamy masę. Przeładamy do nasmarowanych masłem foremek i wstawiamy do nagrzanego do 190° C piekarnika na ok. 15 min.