wtorek, 25 marca 2014

śniadanie


Powiedzmy, że będzie to wstęp do wiosny. Jogurty, serki, twarożki, śmietanki -  niemal każdy z nas ma do nich słabość a dzieciaki szczególnie. Im cieplej będzie się robić tym przyjemniej będzie Wam sięgać po ten lekko chłodzący przepis który dziś publikuję. Zaznaczę tylko, że wszystkie produkty bez laktozy które proponuję w przepisie można śmiało zastąpić produktami z mleka krowiego.

Ryż na śniadanie:

składniki:
ryż brązowy
jabłka lub inne owoce
rodzynki
syrop z agawy lub inny
sól
kakao
orzechy włoskie

sos:

smietanka owsiana
twaróg kozi
maliny lub inna konfitura

Ryż ugotować w soku lub wodzie w proporcji 1:2 ok.30min. Do garnka z odrobiną wody wrzucamy  pokrojone jabłka, rodzynki i gotujemy krótko. Dorzucamy ugotowany ryż i szczypte soli. Mieszamy.

Ryż przekładamy do miseczek polewamy sosem i posypujemy prażonymi orzechami.