Składniki na Pad Thai w mojej wersji to:
- makaron ryżowy 5mm ( do kupienia w sklepach azjatyckich lub tych ze zdrową żywnością)
- 2 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki wody
-2 łyżki syropu z agawy (lub innego)
- sok z jednej limonki
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy
- kiełki fasoli mung
- szczypior z dymki
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 marchew pokrojona w paski
- fasolka szpargowa, brokuły, dowolne warzywa
- cebula czerwona
- świeża kolendra
- orzechy ziemne prażone
Sposób przyrządzenia:
I makaron wkładamy do letniej wody na 20 min.
II Wymieszać sos sojowy, wodę,syrop, sok z limonki i imbir, odstawić na bok
III Rozgrzewamy olej i oliwę na patelni, wrzucamy czosnek na minutę. Następnie wrzucamy warzywa, kiełki, dymkę i smażymy minutę mieszając. Zalewamy sosem (pkt. II) po czym dodajemy makaron i dusimy aż makaron i warzywa zmiękną.
IV Podajemy posypane orzechami i kolendrą
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz