wtorek, 7 czerwca 2011

Jajecznica z rukolą



Gdyby jeszcze kilka lat temu ktoś kazałby mi to zjeść powiedziałym : sam to zrób :) . Teraz jajecznica nieodłącznie kojarzy mi się z zapachem ziół. Przepis na moją ulubioną wersję tego prostego i starego jak świat śniadania:
3 eko jaja
imbir 
kolendra (mielona)
sól 
pieprz
rukola
pietruszka (nać)

Do jajecznicy od jakiegoś czasu nie używam masła ze względu na nowo nabyta eko patelnię, która nie wymaga używania tego składnika do smażenia. Podobno smażenie na maśle zdrowe nie jest....
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojony imbir(troszkę) i podsmażamy chwilę. Wbijamy jaja, dodajemy pietruszkę, posypujemy pieprzem, kolendrą i solą. Na koniec dodajemy rukolę i czekamy aż się wszystko lekko zetnie. I wszystko

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

`hi man it's Steve, where do you buy eggs, do you get the zielononozkas??

Tomek pisze...

hi steven, you know i buy organic eggs at the organic store in the Saska Kępa (paryska street). " Zielononóżki" are most valuable eggs but the so-called "zerówki" are also OK. Also it is worth to know your source because sometimes it happens that eggs are organic in name only.

Anonimowy pisze...

Thanks Man!
I go with zerowki also, but zielononozkas have this nice yellow yolk.

Thanks again!