Kiedy to piszę, Anglicy proszę o zaprzestanie gry na na Stadionie Narodowym bo piłka stoi w wodzie.
Zupa Jesienna:
0,5 kg marchew od rolnika który nie pryska warzyw
250g pasternak z tego samego źródła
0,5 kg jabłek - malinówki
1L wywar warzywny, najlepiej nie kostka (przepis podam next time)
3 łyżki oliwy
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka świeżo utarty imbir
1szklanka wody
Piekarnik rozgrzewamy do 205C. W żaroodpornym naczyniu układamy obrane i posiekane marchewki , pasternak oraz pokrojone drobno jabłko w skórce. Posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą - mieszamy aż oliwa pokryje całość. Pieczemy 15 minut aż wazrywa i jabłka zbrązowieją. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy imbir - gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Miksujemy dokładnie. Pycha!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz