Ja, jak zwykle chętnie sięgam do nowych zwyczajów żywieniowych zadając sobię to samo pytanie: Czy Wy tam jecie smacznie?
Weganie, przynajmniej sernik mają baaaardzo smaczny!
Sernik wegański:
Podstawa ciasta:
1 szklanka daktyli
1 szklanka orzechów włoskich
Masa "sernikowa":
1,5 szklanka orzechów nerkowca
1 szklanka soku z cytryny
1/3 szklanka oleju kokosowego
3/4 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanka syropu z agawy
Sposób:
Nerkowce moczymy przez godzinę we wrzątku. Odsączamy.
Daktyle namoczone 10 min. odsączamy i miksujemy razem z orzechami włoskimi.
Formę do muffinów (wyjdzie około 12 muffinów) smarujemy lekko olejem kokosowym i na dno wgniatamy masę z orzechów i daktyli. Mrozimy pół godziny.
Składniki masy sernikowej miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy do wcześniej przygotowanej formy muffinowej i mrozimy minimum 3 godziny.
Serniczki można przyrządzić z "galaretką" - obecnie galaretką wegańską na bazie agar-agar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz