piątek, 4 maja 2012

Curry


Zrobiło się gorąco. W czasie takiej duchoty z apetytem bywa różnie - szczególnie u dzieci. Na szczęście złożyło się tak, że chłopcy lubią od czasu do czasu wypić mleko ryżowe (rice drink) a, że trochę go w kartoniku zostało postanowiłem ugotować na jego bazie zupę curry z warzywami sezonowymi. Wyszła zaskakująco yummy :)

Curry sezonowe:
1/2 L organiczne mleko ryżowe (rice drink)
1/2 L organiczny bulion warzywny
1/2 kg ekologiczna cukinia polska
1/2 kg ekologiczne ziemniaki polskie
4 pomidory ekologiczne polskie
100g szpinak eko krajowy
kurkuma, kolendra, sól, kumin
kolendra świeża
kawałek imbiru świeżego
2 ząbki czosnek eko krajowy
1łyzka oliwa

Obrane ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę, cukinię w w półksiężyce. W rozgrzanym garnku dusimy na oliwie posiekany czosnek i imbir. Dorzucamy ziemniaki, cukinie i przyprawiamy. Dusimy 3 min. ZAlewamy bulionem i mlekiem - doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na wolny. Gotujemy ok. 20 min. Na koniec wrzucamy szpinak i czekamy aż zmięknie. Podajemy posypane świeżą kolendrą.


2 komentarze:

Madziorek pisze...

Curry kojarzy mi się bardziej z czymś rozgrzewającym. Czyli bardziej dla mnie (u mnie pada i zimno) niż dla Ciebie - oddawaj :P

Autor pisze...

dobrze Magda Ci się kojarzy, zwróć jednak uwagę, że ta curry zupa ma w sobię dużó potencjału ochładzającego, na który składają się m.in pomidory i mleko. specjalnie jeszcze unikałem chili, które można sobię - jeżeli masz potrzebę - dodać :) Pozdrawiam