poniedziałek, 21 maja 2012

Słodkie bułeczki na szybko


W przygotowanich do najbliższych warsztatów "wspomagam się " bułeczkami z truskawkami, które już od jakiegos czasu można spotkać tu i ówdzie. Warto wspierać oczywiście tych, którzy starają się podawać nam te najlepsze truskawki,  nie pryskane - Pan Leszek Grela z Radzanowa udostępnia od czasu do czasu mały koszyczek na miescie ( w Warszawie). Jest dużo zagranicznych truskawek w budach koło przystanków - tak czy inaczej sezon nieśmiało się zaczął. Wiadomo, że truskawki są dobre same w sobię ale w takiej bułeczce smakują naprawdę nieźle......


Przepis:
12 sztuk

1 i 1/2 szklanki otrębów owsianych (wszystkie oprócz całkowitego wióru :)
3/4 szklanki mąki kukurydzianej nie GMO
2 szklanki mleka ryżowego bio (Vitariz biję wszystkie inne na głowę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
łyżka syropu z agawy
owoce - truskawki, banany ( kiedy już się pojawią mogą być też morele i śliwki)
szczypta soli
1 eko jajo
1 łyżka olej słonecznikowy

Suche skłądniki mieszamy w misce. W osobnej misce ubijamy jajko, dolewamy mleko, olej, syrop z agawy i znowu ubijamy. Mieszamy krótko suche składniki z mokrymi, do powstałej masy dodajemy pokrojone owoce i  jeszcze raz krótko mieszamy. Płynną masę przekładamy do natłuszczonych foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 215°C piekarnika na ok. 25 min. Po upieczeniu, bułeczki odstawiamy do ostygnięcia - powinny być wilgotne w środku.

Brak komentarzy: