Małe dzieci znoszą jedzenie różnie. Czasami miska "znika" w małych brzuszkach a czasami trafia na ścianę jako kolejna domowa dekoracja. Jedno jest pewne : słodki ryż z jabłkami w cynamonie polany syropem klonowym nigdy nie zastapi obrazu na ścianie. Moi chłopcy po prostu to uwielbiają! Jeżeli zatem akceptujecie kolor ścian w Waszych domach nie zmieniajcie go i spróbujcie podać Waszym maluchom to śniadanie a na pewno posiłek ten trafi tam gdzie trzeba - do brzuszka. Oto przepis Jomafelo:
100g ugotowanego słodkiego ryżu (mochi) bio
2 eko jabłka
syrop klonowy ( lub słodowy jęczmienny)
sok z eko cytryny
cynamon bio
tahini lub mus migdałowy
sok jabłkowy bio
Trochę soku jabłkowego podgrzewamy i wrzucamy drobno pokrojone jabłka. Posypujemy cynamonem i gotujemy chwilę. Nastepnie dorzucamy ugotowany ryż. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, łyżeczkę tahini i syrop. Mieszamy i zostawiamy chwilę na małym ogniu. Dle efektu polecam danie polać syropem klonowym. Mali esteci napewno to docenią :)
3 komentarze:
potwierdzam, zjedli z przejeciem ; )
mama
Man, that is great I will check it out, do I need to use the exact same rice, or can I go with brown rice?
Many Thanks,
Steve
sweet rice is irreplaceable in this recipe. Once I tried it with brown rice and it was not so good. I would suggest to stay with mochi.
Prześlij komentarz