niedziela, 24 kwietnia 2011

Organiczne kuleczki kokosowe




Święta bez słodyczy? Nawet profesjonalni dietetycy odpuszczają swoim podopiecznym na okres świąt rygorystyczne " nie" dla słodyczy. Tak więc jeżeli już słodkie to najlepiej własnej roboty i z najlepszych składników a ponieważ postanowiłem odpuścić sobie stresowe modlenie się do sernika aby tylko wyrósł postawiłem na sprawdzony przepis na pyszne niczym nie słodzone kuleczki kokosowe. Przepis:

100g fig, moreli, rodzynek bio
100g płatków owsianych bio
100g migdałów ciętych bio
1 cytryna bio
cynamon bio
kakao raw
wiórki kokosowe bio

Bakalie tniemy drobno, dodajemy posiekane migdały, cynamon, płatki owsiane. Następnie wlewamy troszkę wody, sok i skórkę z cytryny a na koniec dosypujemy odrobinę kakao. Zagniatamy na ciasto, formujemy  kuleczki i obtaczamy w kokosie. Pycha i dodatkowo bardzo szybko zaspakaja apetyt na słodkie!

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

smakuja wspaniale!
ta cytrynka podkreca smak

extra przepis!

dziekuje

Autor pisze...

Tak to prawda, cytryna odgrywa kluczową rolę w tym przepisie dlatego warto zaopatrzyć się w dobrą ekologiczną cytrynę, której sok i skórka naprawdę świetnie smakują. dziękuję :)

Anonimowy pisze...

Kosztowałem były rewelacyjne. Nuta cytryny odgrywa istotną rolę.