Nie zrobisz tego muffina w domu. No chyba, że jesteś cierpliwy/a i wytrwały/a w poszukiwaniach ale....do rzeczy. Dawno muffinów nie robiłem a niedawno dostałem do ręki ingridient, który mnie zachwycił i z którym wiążę pewne plany o których niedługo gdzieś tam opowiem. Chodzi o Coconut Manna firmy Nutiva - produkt w Polsce niedostępny jak narazie. Masło kokosowe jest boskie, podobno w jakiejś formie dostępne, innej firmy ale nieporównywalne do tego....niedostępnego. To make long story short podmieniłem tłuszcz roślinny na masło z dodatkiem oleju kokosowego i jak to skomentowali synowie (jedli w wersji z olejem roślinnym i tej z masłem koko) - ten z masłem kokosowym Nutivy "ma magię". Dziele się przepisem:
Przepis na 10 muffinów
Kruszonka:
30g mąki orkiszowej jasnej
30g mąki orkiszowej razowej
25g płatków owsianych grubych
50g cukru trzcinowego
szczypta soli
2 łyżki cynamonu
1 łyżka coconut manna
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mleka ryżowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać opuszkami palców aż powstanie jednolite ciasto. Odstawić.
Muffin:
120g mąki orkiszowej jasnej
120 g mąki orkiszowej razowej
2 1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki sody
2 łyżki cynamonu
szczypta soli
120ml miodu
120ml mleka ryżowego
50ml coconut manna
70 ml oleju kokosowego
1 średnie jabłko drobno pokrojone
70g posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie suche składniki wymieszać. Podobnie ze składnikami mokrymi. Składniki mokre wlać do suchych. dodać jabłko i orzechy. Wymieszać do połączenia wszystkich składników, przełożyć do formy na muffiny i posypać kruszonką. Piec w temp. 180C przez 25min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz