Zapiekanka z kaszy jaglanej z migdałami |
Gotowi do startu.. |
Start |
Zrobiłem ostatnio zapiekankę z kaszy jaglanej. Przyrządzenie zapiekanki ma jedna dużą zaletę : robisz ją rano i posiłki na resztę dnia masz z głowy. Można ją podać na śniadanie, zabrać na spacer, podać na obiad z dodatkiem świeżo duszonych owoców a na kolacje kasza jaglana to nic lepszego dla dzieci - jest lekkostrawna i sycąca. Przepis jest prosty (jak zwykle polecam użycie eko składników):
300g kaszy jaglanej
laska wanilii
laska cynamonu
75g masła
rodzynki
miód
3 jajka
migdały
Kasze gotujemy 25min na wolnym ogniu z laską wanilii i cynamonu. W tym czasie rozcieramy 3 żółtka z łyżką miodu i masłem a w osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Do ugotowanej kaszy (wyjmujemy laski cynamonu i wanilii) dodajemy roztarte masło, rodzynki i pianę z białek. Przekładamy do formy i posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy ok.40min w średniej temperaturze. Smakuje świetnie z powidłami śliwkowymi jak ktoś lubi:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz