piątek, 9 grudnia 2011

Plum plum

Thrill Jockey "Plum"

Lubię Plum. Album Plum wytwórni Thrill Jockey i śliwkę jako taką na którą za granicą mawia się "Plum". Śliwka jest jednym z bohaterów okresu świątecznego - z suszonych na przykład robi się przez jednych kochany przez innych nienawidzony kompot wigilijny. Dobrą rozgrzewką przed śliwkowymi świętami jest prażona kasza jaglana, którą prezentuje w tym wpisie razem z albumem Plum na którym znajdują się smaczne covery Nobukazu Takemury, Sea nad the Cake a nawet Mouse on Mars - dla mnie całkiem śliwkowe i świąteczne.... http://www.thrilljockey.com/catalog/index.html?id=104593

Prażone proso ze śliwką

8 suszonych ślwek
200 g kaszy jaglanej
goździki
cynamon
imbir
kolendra suszona
sól
sok z czerwonych winogron
sok z cytryny + skórka

Śliwki moczymy przez noc w soku z winogron. Kaszę prażymy ciągle mieszając aż się zarumieni. Zalewamy 750 ml wody i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku podgrzewamy śliwki w soku i przyprawiamy cynamonem, trzema goździkami, kolendrą, imbirem oraz solą. Na koniec dodajemy trochę soku z cytryny i skórkę. Wrzucamy do tego kaszę i podgrzewamy chwilę. Pyszne rozgrzewające śniadanie - dzieci to uwielbiają :)


Brak komentarzy: