Dziś Tłusty Czwartek. Idę pod prąd i zamiast pączków zaproponowałem chłopcom bezglutenowe słodkie mafinki bananowe - to i tak jest pewne świąteczne wykroczenie bo banany to raczej mało zimowy owoc no ale od święta....Bezglutenowcy głowa do góry - Tłusty Czwartek należy też do Was!
Organiczne mafinki bananowe bezglutenowe (6szt):
2 banany
1/4 szklanki dżem morelowy
1/4 szklanki olej słonecznikowy
1 1/4 szklanki mąka kukurydziana
kardamon
cynamon
szczypta soli
1 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia (bezglutenowy też pasuje)
daktyle
masło
Banany rozcieramy w misce i dodajemy olej oraz dżem - mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie i krótko tak żeby powstało jednolite ciasto. Przekładamy do nasmarowanych masłem foremek i pieczemy 25min w 175°C.
Dick Walter "The Fat Man"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz