piątek, 2 września 2011

Chleb żytni na zakwasie : Finał




Po kilku próbach z zakwasem nareszcie udało mi się zrobić ekologiczny stuprocentowo żytni chleb. Zamieszczam zdjęcia i przepis. I chyba kończę z kupnym chlebem :) Goraco polecam. Koszt wielkiego (22x24cm)bochenka chleba którego składników jesteśmy pewni na 1000%  7zł 60gr

Zakwas : 200g maki przesiać i wymieszać z łyżką miodu i zmielonymi  przyprawami : kolendrą, nasionami kopru oraz kminek. Następnie dolewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, posypujemy mąką z wierzchu czekamy 3 dni. Zakwas mieszałem  2 razy dziennie, rano i wieczorem. Po każdym mieszaniu posypujcie odrobiną maki żeby nie było kożucha.

Ciasto chlebowe: 1 kg mąki żytniej razowej (używałem Babalskich i Symbio) przesiać (odłożyc trochę na wyrabianie ok. 200g). Uformować górkę, zrobić w niej wgłębienie i wlać tam 300ml zakwasu oraz 3 szklanki ciepłej wody wymieszanej z 1,5 łyżki miodu i 3ł yżeczkami soli. Posypać maka i wymieszać. odstawiamy na 20 min. Po czasie wyrabiamy ciasto (min 10min.) z reszta mąki i tu możemy dodać różne pestki dyni, słonecznika... Ciaso wkładamy do wysmarowanych masłem i posypanych maką brytfanek ( moja miała wymiary 22x24 i sprawdziła sie idealnie) i pozostawiamy na 20 min. Pieczemy 60 min w ngrzanym do 200 stopni piekarniku. Na koniec pieczenia smarujemy wodą.


Brak komentarzy: