Ba-kła-żan
Ba-ba Ga-nusz
Pozostawmy starszym dzieciom systemową wiedzę a młodszym tą przydatniejszą w życiu. Dziś lekcja w warzywniaku. Powtarzam chłopcom : to jest bakłażan, BA-KŁA-ŻAN. Pełen zachwyt. A co można zrobić z bakłażanem? Na przykład Baba Ganoush. I wszyscy przed komputerem otwartym na Jomafelo powtarzają powoli i wyraźnie! : BA-BA GA-NUSZ. Brawo kochani jesteście super a teraz do kuchni. Kto nie miał jeszcze przyjemności z tym dipem ten ją będzie miał jak postąpi według tych kroków:
1. Duży bakłażan dziurawimy widelcem i wstawiamy na 25 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.cel.
2. Następnie wrzucamy 3 nie obrane ząbki czosnku i zostawiamy na 15min.
3. Kiedy już w piekarniku wszystko zmięknie, przecinamy bakłażan (BA-KŁA-ŻAN) na pół i łyżką wyjmujemy bakłażan ze skórki do miski. Czosnek wyciskamy ze "skórki" równiez do miski, powinien łatwo wyjść.
4. Dodajemy: łyżeczkę tahini, 2 łyżki oliwy, trochę kuminu mielonego (kmin rzymski), trochę soku z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, i miksujemy całość blenderem. I wszystko:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz