czwartek, 1 września 2011

pesto verde





Przepraszam za ten włoski ale jakoś nie moge sie powstrzymać ilekroć przychodzi mi do pisania o jedzeniu z tamtej części globu. Tak czy inaczej spróbuje Was zachęcić do domowej produkcji pesto, które jest nieporównywalne z tym słoikowym ze sklepu. Genialnie sprawdza się jako efekciarski obiad dla większej  grupy, przjaciół lub rodziny. I jeszcze jedno - nie ma mowy żeby Wam nie wyszło, Jomafelo gwarantuję pełny sukces każdego obiadu z domowej roboty pesto. Sam przyrządzałem wiele razy i zawsze robiło wrażenie. 
Przepis na 400g pesto.
Liście z dwóch większych drzewek bazylii
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
2  ząbki czosnku polskiego
100g pistacji ( zdecydowanie bardziej polecam od orzeszków pinii)
kawałek startego sera peccorino romano
sól.

Wszystkie składniki mielimy razem blenderem ale pamiętajcię, żeby nie zmielić na całkowita pastę. Węźcie pod uwagę, że proporcję sa kwestią gustu - niektórzy lubia bardziej czosnkowe, mniej lub więcej oliwy. Używając tych składników i tak wyjdzie Wam pyszne, cudownie pachnące świeże pesto.

Brak komentarzy: