poniedziałek, 12 września 2011

hamos, hommos, hummus



Jakkolwiek by się na niego mówiło, robiony w domu zawsze bedzie smakował dobrze (próbowałem kilku sklepowych- niesmaczna maź). Hummus to dobry pomysł chyba na każde domowe spotkanie z przyjaciółmi. Ja wracam do niego często. Przepisy są różne ale tej najskromniejszy i najprostszy to:
ciecierzyca
tahini
sok z cytryny
                                                        oliwa (podobno oliwa jest tylko z oliwek)
sól,pieprz
czosnek

Ciceirzyce namaczamy na noc i rano gotujemy w swieżej wodzie do miękkości ok 1h. Następnie mieszamy ją z resztą składników (proporcje dobierajcie w trakcie mielenia i próbowania smaku i konsystencji pasty). Pasta powinna byc gładka i dobrze doprawiona. Jeżeli nie próbowaliście, koniecznie  to zróbcie!

Brak komentarzy: