piątek, 4 listopada 2011

Powiedz "Ryż"




...zamiast słowa "ryż" usłyszałem mlaskanie i odpuściłem naukę na resztę posiłku, który skończył się nieprzyzwoicie szybko. Pięć Przemian z którymi romansuję mówią, że zboże powinno dominować w posiłku więc.... Przedstawiałem już jedną wersję ryżu z jabłkami (jomafelo: Dzieci lubią słodkie..) ale w innej porze roku :) To odsłona jesienno - zimowa, bardziej rozgrzewająca i mniej słodka. 

Ryż  "zimny poranek"

100g brązowego ryżu okragłoziarnistego 
jabłko (made in poland)
sok jabłkowy
cynamon
cytryna
imbir świeży
kardamon
sól
masło

Ryż gotujemy w proporcji 100g/ 200ml wody na bardzo wolnym ogniu przez godzinę, możecie to zrobić wieczorem zanim połozycie sie spać. Rano podgrzewamy troche soku jabłkowego dorzucamy jabłka i cynamon. Ścieramy imbir, wsypujemy kardamon i gotujemy 2 minuty. Dorzucamy ugotowany ryż, odrobine soli i trochę startej skórki cytryny. Na koniec dodajemy odrobinę masła. Łakomczuchy mogą polać syropem klonowym :)



1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Byc odpowiedzialnym rodzicem w pelni tego slowa znaczeniu to wielka rzecz a byc odpowiedzialnym i pomyslowym tata to wynalazek dwudziestego pierwszego wieku Tomaszu tak dalej wiecej pomyslow a Twoje dzieciaki beda szczesliwe , zdrowe i dumne ze swojego taty ! POWODZENIA !