środa, 9 listopada 2011

Thank you Fenkuł



Dziekuje Ci Fenkule ( dobrze odmienione?). Za co? Za to, że dopiero kiedy Cię udusiłem moje dzieci zgodziły sie po raz pierwszy zjeśc duszonego również buraczka z marchewką i pietruszką. Wszystko dzięki Tobie no i ta lekkostarwność, którą powodujesz, eh Fenkuł, Thank you. Warzywa z tego przepisu trafiają do najbardziej opornych więc próbujcie śmiało.

Warzywa (u) duszone

Fenkuł
Burak
Marchew 2x
pietruszka
kwaśne jabłko np. papierówka
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
tymianek susz. lub świeży
sól

Na małą ilość wrzątku wrzucamy fenkuł i pokrojona w kostke marchew - dusimy chwilę. Następnie wsypujemy gałkę i troszke soli. Dorzucamy pokrojone drobno jabłko i pietruszkę. Na koniec wsypujemy tymianek i dusimy do miękkości. Osobno w minimalnej ilości wody dusimy pokrojonego w kostke buraka. Ugotowanego dorzucamy do miski z warzywami. Można polać oliwą. Młodszym możemy wszystko zmielić na pyszną papkę :) 

2 komentarze:

katie pisze...

W sumie taka papka z warzyw fajnie mogłąby się sprawdzić jako pasta do własnoręcznie robionych i zdrowych tacos :) Myślę, że byłaby to świetna przekąska

Autor pisze...

Dobry pomysł, można by je przemycać do kina w torebce zamiast tych kupnych ze śmierdzącym serem :)))