domowej roboty zakwas z mąki żytniej razowej
W zakładce "autor" przeczytacie m.in o tym że eksploruje bogactwo jakości składników bio i eco. Nie do końca jestem pewien czy to poprawnie napisane ale chyba wiadomo o co mi chodzi :) Wziąłem zatem pod warsztat dzisiaj kolejny składnik jakim jest mąka żytnia razowa bio. Z Polski, oczywiście. Z żytem w przeciwiństwie do pszenicy lubię się bardzo. Na fali pieczenia - od ostatniego posta ugościłem swoją bagietką sporo osób - postanowiłem zrobic po raz pierwszy chleb żytni na zakwasie. Będzie to relacja niemalże LIVE, na waszych oczach będę przyglądał się przez 3 dni (tyle trwa produkcja) rozwojowi zakwasu a na koniec - jeżeli zakwas wyjdzie - podam przepis :) . W międzyczasie opowiem dlaczego żyto i dlaczego zakwas. Zapowiada się pasjonująco :)))
3 komentarze:
ma Pan wolny piatek?
Józia
W piątek mam zamiar piec chleb o 6 rano a wieczorem bedę pewnie podjadał :))
Prześlij komentarz