wtorek, 23 sierpnia 2011

Zakwas : dzień pierwszy

domowej roboty zakwas z mąki żytniej razowej 

W zakładce "autor" przeczytacie m.in o tym że eksploruje bogactwo jakości składników bio i eco. Nie do końca jestem pewien czy to poprawnie napisane ale chyba wiadomo o co mi chodzi :) Wziąłem zatem pod warsztat dzisiaj kolejny składnik jakim jest mąka żytnia razowa bio. Z Polski, oczywiście. Z żytem w przeciwiństwie do pszenicy lubię się bardzo. Na fali pieczenia - od ostatniego posta ugościłem swoją bagietką sporo osób - postanowiłem zrobic po raz pierwszy chleb żytni na zakwasie. Będzie to relacja niemalże LIVE,  na waszych oczach będę przyglądał się przez 3 dni (tyle trwa produkcja) rozwojowi zakwasu a na koniec - jeżeli zakwas wyjdzie - podam przepis :) . W międzyczasie opowiem dlaczego żyto i dlaczego zakwas. Zapowiada się pasjonująco :)))

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

ma Pan wolny piatek?

Józia

Tomek pisze...

W piątek mam zamiar piec chleb o 6 rano a wieczorem bedę pewnie podjadał :))

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.