Dziekuje Ci Fenkule ( dobrze odmienione?). Za co? Za to, że dopiero kiedy Cię udusiłem moje dzieci zgodziły sie po raz pierwszy zjeśc duszonego również buraczka z marchewką i pietruszką. Wszystko dzięki Tobie no i ta lekkostarwność, którą powodujesz, eh Fenkuł, Thank you. Warzywa z tego przepisu trafiają do najbardziej opornych więc próbujcie śmiało.
Warzywa (u) duszone
Fenkuł
Burak
Marchew 2x
pietruszka
kwaśne jabłko np. papierówka
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
tymianek susz. lub świeży
sól
Na małą ilość wrzątku wrzucamy fenkuł i pokrojona w kostke marchew - dusimy chwilę. Następnie wsypujemy gałkę i troszke soli. Dorzucamy pokrojone drobno jabłko i pietruszkę. Na koniec wsypujemy tymianek i dusimy do miękkości. Osobno w minimalnej ilości wody dusimy pokrojonego w kostke buraka. Ugotowanego dorzucamy do miski z warzywami. Można polać oliwą. Młodszym możemy wszystko zmielić na pyszną papkę :)
2 komentarze:
W sumie taka papka z warzyw fajnie mogłąby się sprawdzić jako pasta do własnoręcznie robionych i zdrowych tacos :) Myślę, że byłaby to świetna przekąska
Dobry pomysł, można by je przemycać do kina w torebce zamiast tych kupnych ze śmierdzącym serem :)))
Prześlij komentarz