Byłbym śmieszny gdybym próbował Wam drodzy czytelnicy sugerować przepis na zapiekankę z ryżu z jabłkami. Jest to chyba ( a przynajmniej była) klasyczna pozycja z menu przedszkolnego i chyba każdy ma ją opracowaną na własny sposób. Przyznam, że nie poznałem jeszcze malucha, który nie zjadłby tego przysmaku. Jedyna trudność jaką napotkałem to przygotowanie zapiekanki w asyście dwuletnich, zafascynowanych wszystkim co można zjeść, aspirujących szefów kuchni. Zarówno jabłko, ugotowany ryż, rodzynki i inne bakalie które dodaje znikają już przed ułożeniem w naczyniu... Moja super prosta wersja wygląda tak:
Ryż z jabłkami:
200g ryżu okrągłoziarnistego
2 jabłka
masło
rodzynki, jagody goji lub inne bakalie
cynamon
Gotujemy ryż w 400 ml zimnej wody ok 1 godz - można to zrobić wieczór wcześniej. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płatki masła, kładziemy na nie jeszcze ciepły ryż i ucieramy na to jabłko i posypujemy cynamonem. Robimy jeszce raz taką samą warstwę i wkładamy do piekarnika na 25 min. Temperatura 180ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz