Witam w Nowym Roku :) Aby się na początek nie "ugotować" odnalazłem prosty przepis na lekki posiłek w 10 min - nie wliczając czasu poświęconego na ugotowanie ryżu co możecie zrobić dzień wcześniej wieczorem. Przy okazji wyczytałem, że prażony przed ugotowaniem ryż, uwaga - dodaje śmiałości małym dzieciom. Jak to się odbywa nie pytajcie ale mi się to podoba :) No to śmiało, głowa do góry, to będzie dobry, zdrowy Rok!
Ryż + marchew
200g ryż słodki ( Biosfera ma bardzo dobry)
4 x marchew eko Polska
sezam
masło
Ryż prażymy na sucho, następnie zalewamy go 400ml zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 min. W garnku dusimy do miękkości marchew drobno pokrojoną. Dodajemy utarty sezam i masło, mieszamy i wrzucamy ugotowny ryż. Chwilę trzymamy na ogniu i podajemy. W lecie można posypać serkiem albo ozdobić pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz