czwartek, 5 stycznia 2012

Trzech Króli


Kontynuując lekki ale treściwy wstęp w Nowy Rok przedstawiam przekąskę buraczaną. Dlaczego akurat buraczaną? Padło na buraki, ponieważ mamy sezon zjadania tego warzywa a poza tym jutro Trzech Króli no i zastanawiałem się jak tu nawiązać chłopcom do Święta...Aby zachęcić ich do jedzenia buraczka "złożyłem" z niego Trzech Króli i od razu jakoś to łatwiej poszło :)

"Burak Królewski":
4 buraki 
masło
cytryna 
kolendra

Buraki tniemy na cienkie plastry i gotujemy na parze ok. 30 min. Przekładamy je do miski i polewamy rozpuszczonym na małym ogniu masłem, ddajemy sok z cytryny i świeżo mieloną kolendrę. Mieszamy i wszystko.



2 komentarze:

Magdalena pisze...

Wspaniali Trzej Królowie :-)

Autor pisze...

:)