Wpadła mi w ręcę ostatnio kolejna książka kucharska. Czytam, patrzę n aobrazki i znowu to samo - dyktatura pszenicy na każdej stronie...Myślę sobię - o nie, nie kochani nikt mi tu wody z mózgu nie będzie robił dam rady bez tego składnika ;) I tak oto w przepisie na francuską tartę mąkę pszenną zastąpiłem mąką gryczaną i wiecie co? I wyszło - jeszcze smaczniejsze :) W zrzucaniu korony pszenicy pomogali mi synkowie i panowie z The Clash. Miłego weekendu z tartą!
Tarta jabłkowa:
150g mąka gryczana
1łyżka mąka żytnia
100g masło eko
goździki
1,5 kg jabłko
2 jajko (żółtka) ekologiczne
szczypta kakao
1łyżeczka sok z cytryny
konfitura morelowa
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy schłodzone masło, jedno żółtko, sok z cytryny, troszkę utartych goździków, łyżeczkę zimnej wody i kakao - ugniatamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wyjmujemy, wałkujemy i układamy w foremce. Na ciasto wkładamy pokrojone w plastry jabłka i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 30min. w temp 200°C. Po wyjęciu smarujemy konfiturą.
"Revolution Rock" The Clash
5 komentarzy:
fajnych masz tych pomocników;-) ja właśnie urzęduje w kuchni,a raczej moje ciasteczka owsiane w piekarniku;]
kaha
aaa...zapomniałam dodać że tarte wypróbuje;]ale zamiast konfitury morelowej dam swoją śliwkową;]
kaha
dziękuję :) konfitura śliwkowa bardzo mile widziana - ja uwielbiam, właściwie bardziej od morelowej. Na morelę padło bo szaro było za oknem i trochę mi koloru słonecznego brakowało...pozdrawiam
Ten kawałek mną zawładnął!!!
:) ten jest super ale Brand New Cadillac z tego albumu rządzi!!
Prześlij komentarz