piątek, 2 marca 2012

Tarta


Wpadła mi w ręcę ostatnio kolejna książka kucharska. Czytam, patrzę n aobrazki i znowu to samo - dyktatura pszenicy na każdej stronie...Myślę sobię - o nie, nie kochani nikt mi tu wody z mózgu nie będzie robił dam rady bez tego składnika ;) I tak oto w przepisie na francuską tartę mąkę pszenną zastąpiłem mąką gryczaną i wiecie co? I wyszło - jeszcze smaczniejsze :) W zrzucaniu korony pszenicy pomogali mi synkowie i panowie z The Clash. Miłego weekendu z tartą!

Tarta jabłkowa:

150g mąka gryczana 
1łyżka mąka żytnia
100g masło eko
goździki
1,5 kg jabłko
2 jajko (żółtka) ekologiczne
szczypta kakao
 1łyżeczka sok z cytryny
konfitura morelowa

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy schłodzone masło, jedno żółtko, sok z cytryny, troszkę utartych goździków, łyżeczkę zimnej wody i kakao - ugniatamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wyjmujemy, wałkujemy i układamy w foremce. Na ciasto wkładamy pokrojone w plastry jabłka i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 30min. w temp 200°C. Po wyjęciu smarujemy konfiturą.



"Revolution Rock" The Clash

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

fajnych masz tych pomocników;-) ja właśnie urzęduje w kuchni,a raczej moje ciasteczka owsiane w piekarniku;]
kaha

Anonimowy pisze...

aaa...zapomniałam dodać że tarte wypróbuje;]ale zamiast konfitury morelowej dam swoją śliwkową;]
kaha

Tomek pisze...

dziękuję :) konfitura śliwkowa bardzo mile widziana - ja uwielbiam, właściwie bardziej od morelowej. Na morelę padło bo szaro było za oknem i trochę mi koloru słonecznego brakowało...pozdrawiam

Magda pisze...

Ten kawałek mną zawładnął!!!

Tomek pisze...

:) ten jest super ale Brand New Cadillac z tego albumu rządzi!!