piątek, 6 kwietnia 2012

Życzenia


Bezglutenowa babka piaskowa na Wielkanoc:

4 eko jaja
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
200g masła
1szklanka ksylitolu (lub inny cukier)
skórka eko cytryny i trochę soku
łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
ekstarkt z wanilii lub trochę startej laski
rodzynki
Jaja ubijamy z cukrem do potrojenia objętości - prawie na biało aż piana stanie się niemalże sztywna. Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Ciąglę miksując do piany stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ucieramy skórkę cytryny i dodajemy sok oraz utartą wanilię miksujemy. Na koniec dolewamy osytgnięte masło i dobrze miksujemy. Przelewamy ciasto do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką formy z kominem i wrzucamy rodzynki. Pieczemy ok.45 min w 180 °C.


Mahalia Jackson " I know it was a blood"

Brak komentarzy: