piątek, 20 kwietnia 2012

Słodycz ryżowa


Ostatnim wpisem powiedziałem pa pa słodyczom kupionym w sklepie ale żeby nie być gołosłownym zamieszczam przepis na doskonałą słodką przekaskę, którą robiłem wczoraj po raz pierwszy - sam czas przygotowania to - uwaga - 15min potem jeszcze godzinka w lodówce i mamy słodycze na kilka dni :)
Zastosowanie w tym przepisie wegańskiego syropu z agawy to sprytny zabieg - syrop ten jest super słodki(niemal 3 krotnie słodszy od białego cukru!!!) i można go jeść absolutnie bezkarnie. Obok Stevii syrop z agawy to najbezpieczniejsza substancja słodząca - jest masa materiałów na temat tego syropu i jego właściwości w internecie więc śmiało szukajcie w razie czego :) Musze przyznać, że tak się ucieszyłem, że chłopcom to tak bardzo smakuję, że od razu pomyślałem o jakimś przyjemnym utworze, który będzie oddawał ten wesoły nastrój :) Ryo Fukui poniżej. Miłego weekendu!

    Słodycz ryżowa:
4szklanki ryżu ekspandowanego bio
1/2 szklanki musu migdałowego niesłodzonego (polecam Monki)
4łyżki syropu z agawy bio
 1łyżka cynamon
2/3 szklanki rodzynki niesiarkowane
olej słonecznikowy

1.Syrop z agawy i mus migdałowy rozpuszczamy w niskiej temperaturze mieszając do czasu aż się połączy i utworzy jednolity syrop. Mieszamy z cynamonem

2. W dużej misce mieszamy ryż z rodzynkami.

3. Do miski z ryżem wlewamy syrop z musem i mieszamy aż całkowicie pokryje ryż.

4. Do leciutko posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 12x24 przekładamy masę i układamy równo. Mokrymi palcami wyrównujemy szczyt aż będzie płaski. Odkładamy na godzinę aż ostygnie i się połączy.

Kroimy dowolnie w kwadraciki albo na kształt batoników. Za każdym razem przed podaniem chłodzimy w lodówce.





Ryo Fukui "Early Summer"

Brak komentarzy: