wtorek, 29 listopada 2011

Burak w karcie



Zainspirowany przeglądaną wczoraj świetną sesją zdjęciową z udziałem buraka http://looklikecookie.com/rozalia_florian,58.html  postanowiłem natychmiast włączyć go do rodzinnego Menu na najbliższe dwa dni. Kupiłem warzywa i ugotowałem barszcz. W sam raz na tą porę roku, sprawdza się jako zdrowy, gorący łyk tuż przed wyjściem z domu.  

Barszcz
wdł. zasad Kuchni Pieciu Przemian

Składniki na 3 litry zupy:
4 duże buraki
1 por
1  duża pietruszka korzeń
1 duża marchew
1 cebula
olej słonecznikowy
liść laurowy
gałka muszkatołowa
pieprz, sól, kminek
bulion wdł własnego przepisu lub eko kostka

W garnku dusimy pokrojone buraki na oleju słonecznikowy przez chwilę. Do osobnego garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone: cebulę, pora, marchew, pietruszkę i smażymy na mocnym ogniu. Po chwili zalewamy  ciepłym bulionem, wrzucamy liść laurowy, przyprawiamy gałką, gotujemy ok. 10 min. do miękkości a na koniec blendujemy warzywa. 

Podduszone buraki zalewamy bulionem(tak aby bulion lekko przykrył buraka). Na koniec kiedy buraki będą już miękkie wlewamy zblendowane warzywa, blendujemy wszystko razem i doprawiamy wszystko pieprzem solą i kminkiem.

2 komentarze:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Fajny ten burak, podoba mi się, i Twój blog też!
Pozdrawiam:)

Tomek pisze...

Dziekuję, bardzo mi miło :)

Pozdrawiam,

T