Zainspirowany przeglądaną wczoraj świetną sesją zdjęciową z udziałem buraka http://looklikecookie.com/rozalia_florian,58.html postanowiłem natychmiast włączyć go do rodzinnego Menu na najbliższe dwa dni. Kupiłem warzywa i ugotowałem barszcz. W sam raz na tą porę roku, sprawdza się jako zdrowy, gorący łyk tuż przed wyjściem z domu.
Barszcz
wdł. zasad Kuchni Pieciu Przemian
Składniki na 3 litry zupy:
4 duże buraki
1 por
1 duża pietruszka korzeń
1 duża marchew
1 cebula
olej słonecznikowy
liść laurowy
gałka muszkatołowa
pieprz, sól, kminek
bulion wdł własnego przepisu lub eko kostka
W garnku dusimy pokrojone buraki na oleju słonecznikowy przez chwilę. Do osobnego garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone: cebulę, pora, marchew, pietruszkę i smażymy na mocnym ogniu. Po chwili zalewamy ciepłym bulionem, wrzucamy liść laurowy, przyprawiamy gałką, gotujemy ok. 10 min. do miękkości a na koniec blendujemy warzywa.
Podduszone buraki zalewamy bulionem(tak aby bulion lekko przykrył buraka). Na koniec kiedy buraki będą już miękkie wlewamy zblendowane warzywa, blendujemy wszystko razem i doprawiamy wszystko pieprzem solą i kminkiem.
2 komentarze:
Fajny ten burak, podoba mi się, i Twój blog też!
Pozdrawiam:)
Dziekuję, bardzo mi miło :)
Pozdrawiam,
T
Prześlij komentarz